ARTIKEL - läs fler artiklar
Dagligvaruhandeln satsar ekologiskt - men hur hittar man eko-varorna?

I ett pressmeddelande från KRAV heter det att "Sverige ökar mest i världen på eko:
Den totala försäljningen av ekologiskt och KRAV-märkt ökade med 30 procent under första halvåret 2014.
"

Det är glädjande att fler och fler konsumenter väljer ekologiska livsmedel. De tre största dagligvarukedjorna ICA, COOP och WILLYS har inte varit sena att haka på konsumenternas önskemål. Exempelvis så har COOP "veckans eko-varor" till billigare pris och dubbla poäng på eko-varor. WILLYS propagerar stort för att alla ska ha råd med ekologiska varor.

Men, alla konsumenter som vill handla ekologiskt, vill också lätt kunna hitta de ekologiska varorna i affären. Fortfarande är ju dock 85% av sortimentet icke-ekologiskt, konventionellt producerade d.v.s. med bekämpningsmedel, mediciner, handelgödsel, trånga utrymmen för djur etc. De ekologiska varorna "drunknar" lätt bland de icke-ekologiska, om inte skyltning på hyllorna är tydlig.

ICA har förstått behovet av tydlig märkning. Därför använder man nu "illgröna" skyltar, som syns redan när man kollar in i gångarna mellan hyllraderna. Med dessa skyltar är det mycket lätt att hitta de ekologiska varorna. Snyggt, lätthittat och konsekvent! Mycket fördömligt!

WILLYS har länge haft tydliga och konsekventa märkningar av de ekologiska varorna. En tydlig grön etikett med texten EKOLOGISKT visar vägen. Mycket bra!

COOP har tyvärr inte hittat rätt. Det finns små mörkgröna etiketter med olika text. Ibland står det "krav", ibland "eko", ibland "änglamark", ibland "ekologiskt" men ofta finns det ingen etikett alls.

På jättestora skyltar utanför och inne i COOP-affären står det: "håll utkik efter den här: Veckans Ekologiska", som det står skrivet på en grön märklapp. Vi hittar inga sådana märklappar på COOP Forum i alla fall. Var finns dom och var finns veckans varor?

COOP behöver verkligen skärpa sig! Märk upp ekologiska varor så de går att hitta lätt. Kolla gärna på ICA eller Willys!

COOP meddelar i ett pressmeddelande :
"Nu vill Coop få fler konsumenter att äta ekologiskt och sänker priset på utvalda ekologiska frukter och grönsaker med 30-50%. Coop har länge varit ledande inom ekologisk försäljning och vill med satsningen - Veckans Eko - visa att den gröna satsningen fortsätter i Coops butiker." Visa gärna också var varorna finns på hyllorna?

COOP: "Veckans ekologiska växer!
Man ska inte behöva ha det gott ställt ekonomiskt för att ha det gott ställt ekologiskt. Därför sänker vi varje vecka priset på flera ekologiska varor.
Det finns många saker vi kan göra för en bättre miljö, som att flytta handen i hyllan till ett ekologiskt alternativ. Under 2013 utsågs Coop till den grönaste matkedjan och Coop Änglamark till det grönaste varumärket
". Men var är alla dessa varor som vi så gärna vill plocka ur hyllorna?

(KRAV - den ekonomiska förening som ansvarar för korrekt ekologisk märkning i Sverige - inte att blanda ihop med EU-märkning.)


(inlagt 2014-10-21)
läs fler artiklar

Ekologiskt mat för den fattige är överlevnad - för den rike premiummat

(inlagt: 2015-11-13)

STÖD världens viktigaste utmaning - vår existens - naturen

(inlagt: 2015-06-21)

Expressen och Myten om ekologisk mat - artikel 1

(inlagt: 2015-05-28)
Varför skulle ekologisk odling i Sverige ge mindre skördar?

(inlagt: 2014-11-09)
Vet du varför du äter ekologiskt?

(inlagt: 2014-09-29)
Kommentarer till Coops ekolöfte: De svenska politiska partierna dribblar som vanligt med begreppen

(inlagt: 2014-05-15)
Coop rustar för att öka försäljningen av ekologisk mat

(inlagt: 2014-05-13)
Agroekologi som lösningen och varför industriellt jordbruk inte längre är livsdugligt

(inlagt: 2013-12-11)
Det egentliga problemet med ekologiska livsmedel, del 2

(inlagt: 2011-01-26)