ARTIKEL - läs fler artiklar
Vet du varför du äter ekologiskt?

Jo, därför att du är tillräckligt intelligent för att förstå två saker. Ekologiska livsmedel är bra för din hälsa. Ekologisk odling och ekologisk djurhållning är bra för din hälsa.Ekologisk odling förutsätter lantbruk utan kemiska ogräsmedel och utan kemiska insektsmedel eller andra typer av gifter. Det innebär också att marken och därmed växterna försäkras om bättre balans mellan näringsämnen. Detta i sin tur innebär ju, som du vet, att miljön d.v.s. andra växter och djur, skyddas mot förgiftningar men också det vatten du dricker och luften du andas. Att detta skyddar din hälsa - det vet du ju redan.Ekologisk djurhållning förutsätter ekologiskt foder. Det förutsätter också att medicin, typ antibiotika, bara används när det är absolut nödvändigt. Begränsad medicinanvändning skyddar definitivt din hälsa. Du vet ju att överanvändning av antibiotika gett oss resistenta bakterier vilket naturligtvis inte skyddar din hälsa.

Ekologiska livsmedel, som du vet, kommer från ekologisk odling och ekologisk djurhållning. De innehåller inga bekämpningsmedelsrester. Det kan du ju kolla genom att analysera din urin och ditt blod. När du äter ekologiskt finns inga bekämpningsmedelsrester. Är du ett barn, vet du, eftersom du växer och utvecklas, att det är extra viktigt att inte riskera störningar i din utveckling. Därför äter du givetvis ekologiskt. Dina föräldrar köper givetvis inte bara ekologiska bananer utan även ekologisk lök, rödbetor, morötter, tomatpuré, falukorv, rapsolja, vitkål, kaffe, ryggfilé av torsk, högrev, krossade tomater, köttbuljong, filmjölk, mjölk, yoghurt, toalettpapper, spagetti, ärtor med mera med mera (ICA har över 1000 ekologiska produkter, Coop över 2000, Willys och Hemköp över 1500 samt CityGross över 1000). Även om ekologiska livsmedel kanske inte finns i överskott på hyllor och i diskar i affärerna, så finns det, av ekologiskt, allt som du behöver. Det fina är dessutom, att ju fler som handlar mer ekologiskt, ju fler ekologiska varor kommer att hamna på affärens hyllor - och de blir billigare.

Ibland är de ekologiska alternativen slut. Då går du till affärsföreståndaren och klagar. Föreståndaren säger: tyvärr, tyvärr, den ekologiska mjölken är slut och dom (vilka dom nu brukar vara) kan inte leverera mer just nu. Det är, konstaterar du då, inte tillräckligt med ekologisk odling och ekologisk djurhållning - framför allt inte i Sverige - men varför? Svenska bönder, särskilt i Skåne, är dåliga på att ställa om sitt lantbruk till ekologiskt. Detta är en av förklaringarna. Beror detta bara på att det är dyrt att ställa om? Nej, det är i mycket en mentalitetsfråga eller kulturfråga om man så vill (Jordbruksverket rapport 2008:10).

Hur ska bonden svara på frågan: vad gör du för att undvika sjukdomar och angrepp på grödor och djur? Detta är den centrala frågan! Det krävs mycket arbete och kunskap för att odla ekologiskt. Det krävs inte bara mer forskning för att förbättra och utveckla modern giftfri ekologisk odling och djurhållning. Det krävs att företag i branschen, bl.a. maskinföretag, utvecklar och marknadsför allt bättre redskap för exempelvis mekanisk ogräsbekämpning. Det krävs att den nuvarande forskningen fokuseras, men framför allt, tänker i nya helhetsinriktade banor kring odling och djurhållning för att göra den giftfri och ekologisk. Allt detta får man på köpet när du tillsammans med de flesta andra konsumenter kräver och handlar fler ekologiska livsmedel.

Hur kan du hjälpa till för att öka antalet ekologiska varor - förutom det självklara att köpa och äta ekologiska livsmedel? Förmodligen behöver du inte göra mer än så. Det är ju så systemet fungerar - tillgång och efterfrågan. Detta är en klassisk nationalekonomisk sanning - mer relevant än någonsin. Det är så valfriheten styr, när den fungerar, och när det gäller livsmedel så fungerar det. Det är bara att välja - för din och allas hälsa.

information:
- Ekologisk livsmedelsmarknad
- Krav - marknadsrapport 2013
- Krav - halvårsrapport 2014
- Jordbruksverket rapport 2008:10

(inlagt 2014-09-29)
läs fler artiklar

Ekologiskt mat för den fattige är överlevnad - för den rike premiummat

(inlagt: 2015-11-13)

STÖD världens viktigaste utmaning - vår existens - naturen

(inlagt: 2015-06-21)

Expressen och Myten om ekologisk mat - artikel 1

(inlagt: 2015-05-28)
Varför skulle ekologisk odling i Sverige ge mindre skördar?

(inlagt: 2014-11-09)
Dagligvaruhandeln satsar ekologiskt - men hur hittar man eko-varorna?

(inlagt: 2014-10-21)
Kommentarer till Coops ekolöfte: De svenska politiska partierna dribblar som vanligt med begreppen

(inlagt: 2014-05-15)
Coop rustar för att öka försäljningen av ekologisk mat

(inlagt: 2014-05-13)
Agroekologi som lösningen och varför industriellt jordbruk inte längre är livsdugligt

(inlagt: 2013-12-11)
Det egentliga problemet med ekologiska livsmedel, del 2

(inlagt: 2011-01-26)