ARTIKEL - läs fler artiklar
Nyamko Sabuni! Glöm kärnkraft - tänk framåt

I en intervju i Expressen presenterar Nyamko Sabuni sina idéer om klimatproblemen
 
Nyamko Sabuni lovar att när kineserna (det finns mer än 1,3 miljarder människor i Kina) bestämmer sig för att bygga kärnkraftverk då går det snabbt och lätt. Men, Nyamko Sabuni, kärnkraft är av fyra skäl inte längre aktuellt - (1) minst 1000 års säker lagring är ännu inte löst eller betalt för, (2) brytning av uran förstör och är en synnerligen osäker kostnad, (3) att bygga är fruktansvärt dyrt och (4) det är nog inte kineserna som ska bestämma sig för att bygga svenska kärnkraftverk.
 
Nyamko Sabuni har förstått att dagens 15-16 åringar är morgondagens ledare men framförallt borde hon tänka på att de är morgondagens väljare. Hon har kanske också förstått att demokrati är att lyssna på medborgarna för hon påstår mycket riktigt att det är medborgarna som tycker klimatproblemen är akuta. I motsats till dagens politiker?

Nyamko Sabuni tror inte på grön ekonomi. Men, grön ekonomi som baseras på cirkulär ekonomi är förvisso inte frikopplad från energibehov. Frågan är väl snarare de tre krav som en cirkulär grön ekonomi kräver för att vara hållbar ekonomi. Ett viktigt krav är att vi inte bygger in oss i icke hållbara energikällor som exempelvis kärnkraft. Givetvis kan vi inte heller använda fossila bränslen eller ens förnybara som inte går att förnya. Ett annat krav är att de externaliteter som företagen gärna lämnar efter sig inte är hållbara. Alltså måste företagen i en mycket nära framtid förbjudas att lämna externaliteter efter sig - varken i Sverige eller i andra länder i världen d.v.s. uranbrytning och framförallt lagring av utbränt kärnbränsle som är externaliteter.

Det villkor som ytterst följer av cirkulär grön ekonomi d.v.s. hållbarhetsaspekten är att inga produkter som inte går att återvinna får produceras. De tre villkoren kommer att rensa upp det träsk av miljöskador, klimatproblem och hälsoproblem vi nu står i.

Cirkulär grön ekonomi värd namnet går inte att genomföra med något frivilligt social ansvar från näringslivet - det måste lagstiftas och noggrann tillsyn måste kontinuerligt genomföras så att villkoren efterföljs kombinerat med stränga påföljder om inte villkoren följs.
 
Men det konstiga är att Nyamko Sabuni, trots att hon inte tror på grön ekonomi, både anammar och förkastar cirkulär grön ekonomi. Nyamko Sabuni, man ställer sig två frågor. Först, varför har Sveriges riksdag inte redan anammat cirkulär grön ekonomi - begreppet är inte nytt - och varför har inte ni politiker redan beslutat i enlighet med dessa teorier. Två, skambelägg inte en klimatforskare (Rockström) för att ni politiker visat oförmåga att fatta några som helst avgörande beslut hittills. Om nu politiker som Nyamko Sabuni vet svaren på alla frågor varför i herrans namn beslutas inget - i vilken framtid ligger besluten?
 
Nyamko Sabuni vill elektrifiera vägarna och drar den slutsatsen att detta innebär många arbetstillfällen och därmed många löneutbetalningar och mycket skatteintäkter. Detta säger Nyamko Sabuni är tillväxt. Nyamko Sabuni - det är svårt att följa dina resonemang om tillväxt, välstånd, konsumtion och hållbarhet. Nyamko Sabuni förklarar för oss medborgare att vi måste äta mat, ha kläder på oss och möblera hemma. Om vi slutar med detta, förklarar Nyamko Sabuni vidare, kommer vi att hämma tillväxten. Tack Nyamko Sabuni för att du förklarar detta.
 
På frågan om det behövs lagstiftning för att tvinga bort slit- och slängkonsumtionen svarar Nyamko Sabuni: att liberalerna ska underlätta för människor (vi medborgare alltså) att göra rätt val. Men om det kommer att ske genom lagstiftning är fortfarande en obesvarad fråga av den som har alla svaren. Nyamko Sabuni tror att vi svenskar är duktiga. Vi ställer frivilligt om för att vi bryr oss (d.v.s. det behövs ingen lagstiftning).
 
Flyget ska fortsätta som vanligt med ett utbyggt Arlanda med den skillnaden att flygplanen ska vara "rena". Hur ska vi annars ta oss till Kina och USA, säger Nyamko Sabuni. Samtidigt tycker Nyamko Sabuni att vi (medborgarna alltså) inte behöver resa så långt eller så mycket innan flyget blir "rent". Så, frågan blir alltså: när blir flyget "rent"?
 
Nyamko Sabuni tror på medborgarens valfrihet och ett systemskifte som politiker och näringsliv ska ansvara för. Vilket systemskifte Nyamko Sabuni menar att näringslivet ska stå för framgår tyvärr inte.
 
Nyamko Sabuni tror inte att det alltid är mer lönsamt att göra saker i Sverige. Ibland är det lönsamt att göra saker någon annanstans. (Kanske beror detta på att i andra länder kan man producera för svältlöner, taskiga arbetsförhållanden, slavliknande anställningsvillkor och obefintlig miljölagstiftning? Näringslivet drivs av en enkel matematik - låga priser och ännu lägre produktionskostnader lika med bra vinst).
 
Nyamko Sabuni påstår att vindkraften är subventionerad. Det är sant. Men det är också sant att kärnkraft är ännu mer subventionerad och att kostnaden för lagring i minst 1000 år av utbränt kärnbränsle inte är löst. Tjatigt att behöva påpeka detta gång på gång. Nyamko Sabuni är kanske inte helt påläst  när hon påstår att kärnkraft är billigare än vindkraft. Siffrorna ändras snabbt i takt med utvecklingen av vind- och solproducerad energi. Liberalerna öppnade under hösten för statliga subventioner av kärnkraften säger Nyamko Sabuni. Hoppsan - läs om stycket från början! Sedan är det en lek med siffror.


(inlagt 2019-12-13)
läs fler artiklar

Verkligheten bakom kärnkraften och fyra riksdagspartier

(inlagt: 2019-12-20)

Statsminister Löfvens svenska träflagga som en symbol för klimatomställningen

(inlagt: 2019-12-15)

Den nya europeiska gröna given - European Green Deal

(inlagt: 2019-12-11)
Ebba Busch Thor och farmors jacka

(inlagt: 2019-12-10)
Jonas Sjöstedt - tänk om och kolbiten

(inlagt: 2019-12-08)
Jimmie Åkesson har ingen klimatpolitik - det är ju en så komplex fråga

(inlagt: 2019-12-03)
Vem läser IPCC:s rapporter - Miljöpartister?

(inlagt: 2019-11-28)
Ulf Kristersson åker tåg - när det är realistiskt och han slipper huttra

(inlagt: 2019-11-28)
Matematik och historiska erfarenheter saknas hos Centerpartiet

(inlagt: 2019-11-22)