ARTIKEL - läs fler artiklar
Ebba Busch Thor och farmors jacka

I en intervju i Expressen, kan man ta del av vad partiledaren för kristdemokraterna, Ebba Busch Thor, tycker om klimatfrågan.
 
Ebba Busch Thor vill se en hoppfull klimatdebatt och därför ler hon sitt bredaste leende iklädd en stoppröd norsk jacka - en s.k. parka - som hon har ärvt av sin mor som i sin tur ärvt den av sin svärmor och nu ska barnen ärva den. Den här jackan sammanfattar faktiskt Ebba Busch Thors klimatpolitik. För Ebba Busch Thor symboliserar jackan hållbarhet och att tänka över generationer. Hon konstaterar att det vi gör idag måste kommande generationer få leva med men vi får inte bli något hon kallar klimatnationalister. Det ska minsann inte vara finare att minska utsläppen i Sverige än i andra länder. Ebba Busch Thor tycker att modeindustrin (en del av den) är ett jättebra exempel på hållbarhetstänkande. Ebba Busch Thor tycker om kärnkraft för elbilar och elflyg men vill sänka bensinskatten. Ebba Busch Thor tycker inte om alarmister men tycker att klimatfrågan är en ödesfråga, som det är jättebråttom med.

Och Ebba Busch Thor tycker det är onödigt att lägga en massa pengar som man får över på att köpa upp dom. Ebba Busch Thor tycker istället att det finns bättre saker att lägga pengarna på om man har pengar över (kommentar: för många betyder nog att lägga pengar på något samma som att köpa något). Ebba Busch Thor vill våga lägga skatt på kemikalier och obehandlade textilier, men sänka skatt på reparationer av kläder och cyklar. Hemma hos Ebba Busch Thor går nästan alla byxor sönder och de är svåra för Ebba Busch Thor att själv laga. Så, plötsligt är det billigare att köpa nya tajts till barnen än att få byxorna lagade - för Ebba Busch Thor alltså (kommentar: vilken värld eliten lever i!).
 
Enligt Ebba Busch Thor är det jättebråttom för klimatfrågan är absolut en ödesfråga. Men Ebba Busch Thor tycker att klimatdebatten rör sig för mycket kring skuld och skam och för en del tror Ebba Busch Thor att klimatfrågan är svår och komplex. Hon tror att många känner sig handlingsförlamade. Ebba Busch Thor vill ju se mer hoppfullhet i klimat- och miljöfrågorna. Vad kan den enskilde göra i sin vardag och hur ska de stora besluten ske på nationell och global nivå?
 
Ebba Busch Thor tillsammans med andra partiledare tror att larmen om klimatförändringarna är skapade för att få rubriker och att detta får man genom att skrika högst och mest alarmistiskt. Ebba Busch Thor tror uppenbarligen inte, tillsammans med andra partiledare att klimatproblemen är särskilt allvarliga även om hon lite motsägelsefullt påstår att det är jättebråttom och att det är en ödesfråga. I detta ligger väl onekligen ett visst nödläge. Man måste känna att det går att göra skillnad, för det gör det säger Ebba Busch Thor. Hon har uppfattningen att problemen med de höga utsläppen av koldioxid är resultatet av politiska beslut och det är enligt Ebba Busch Thor det positiva för då är det inte ödesbestämt (?). Hon ger en uppmaning: Ändra de politiska besluten så går det också att ändra utgången av det här. Men vem riktar hon uppmaningen åt om inte politikerna - och - vad är hon själv? Jodå, alla riksdagspartier utom SD har bestämt att Sverige ska vara klimatneutralt 2045. Även om utsläppsminskningarna har stannat av tror ändå Ebba Busch Thor att Sverige kommer att vara klimatneutralt 2045.
 
Förutom att KD har varit med och bestämt att Sverige ska vara klimatneutralt 2045 måste man enligt Ebba Busch Thor fokusera på att - (1) få ner utsläppen från industrin (33  % av utsläppen). Men då måste de företag som vill, ha ett rejält stöd i form av skattepengar annars kanske de sällar sig till de företag som inte vill. (2) få ner utsläppen från transportsektorn. Man kan inte förbjuda bilar eller höja skatten på bränsle då straffar man de som bor på landsbygden och då kanske de flyttar in till Stockholm (kommentar: landsbygdsbefolkningen återkommer ständigt i debatten - men vilka är dessa människor - är det alla icke stockholmare eller är det de som bor i Norrland eller vilka är det och hur många är de?) Jo, det är stockholmare, om du inte redan visste detta. För om man höjer bensinskatten kommer alla utanför Stockholms innerstad, d.v.s. vanligt folk på landsbygden, att betala för tunnelbanorna säjer Ebba Busch Thor. Det kommer slita isär landet. Därför tycker Ebba Busch Thor att det är avgörande att bygga ut antalet laddstationer (för elbilar alltså) och att elektrifiera bilvägar (för lastbilar antagligen). (3) vi inte får bli klimatnationalister. Ebba Busch Thor meddelar stolt att KD satsar mer skattepengar än regeringen på klimatbistånd. Pengarna ska gå till fattiga länder som ska bli bättre än Sverige på miljö- och klimattänk. Detta är behjärtansvärt men det lär tyvärr inte minska utsläppen i Kina och Indien eller hindra USA och Australien att exportera kol.
 
Ebba Busch Thor älskar att fynda begagnade premiumvaror ex. barnskor. Hon bor på landbygden och kör elhybrid d.v.s. en bil som går på bensin med en förbränningsmotor som laddar batteriet under färd (d.v.s. ingen elbil). En elhybrid är ganska dyr för vanligt folk på landsbygden men även för stockholmare.
 
Ebba Busch Thor tror att den stackars bilindustrin (som lurat oss vanliga människor att köpa miljövänliga dieselbilar när man i realiteten har fuskat med siffrorna och utsläppen) inte vågar satsa på en utveckling av elbilar för vanliga barnfamiljer om man inte kan lita på att laddstationer sätts upp överallt. Vem som Ebba Busch Thor tycker är velig när det gäller utbyggnad av laddstationer framgår dock inte. Är det för lite skattepengar till mackägarna? Ja och sedan ska alternativa drivmedel premieras med mer skattepengar!
 
Även Ebba Busch Thor tror att plastpåsar ingår i klimatfrågan och inte i miljöfrågan. (Men det förhåller sig faktiskt så att plastpåsar inte är miljövänliga tillsammans med en massa plastförpackningar och andra engångsartiklar av plast). Det är i första hand en miljöfråga - så, Ebba Busch Thor, följ gärna med i debatten även den som inte enbart rör klimatfrågan. Förvisso tillverkas mycket plast av fossila kolväteprodukter, men det bästa vore att tillverka betydligt färre plastprylar och framförallt inte slänga dom i miljön (natur, hav, sjöar, Stockholm, landsbygd o.s.v.).
 
Ebba Busch Thor påstår att vi måste flyga med flyg som går på biojetdrivmedel eller som går på el även om vi varje gång vi köper något eller varje gång vi reser ska tänka över - är detta verkligen nödvändigt? Ebba Busch Thor påstår att Sverige inte har någon vettig plan (lite roligt ordval) för hur man ska ställa om flyget. Ebba Busch Thor och KD har ett tydligt mål för flyget - att 2040 år ska det vara utsläppsfritt. Ebba Busch Thor har flugit elflygplan i Norge (ett tvåsitsigt elflygplan, Alpha Electro G2, från det slovenska företaget Pipistrel). Avinor, som äger flygplanet, tror att alla flygresor under 1,5 timme kommer att kunna flygas med helelektriska flygplan. Problem idag rör planens vikt, otympliga batterier och begränsad räckvidd. Tyvärr kraschlandade Avinors flygplan i en sjö nära Arendal i södra Norge för ett tag sedan - men man vet inte varför. Kanske löser sig dock alla tekniska problem inom 20 år.
 
För att underlätta för flyget att få ner utsläppen till noll vill KD lägga 100 miljoner årligen från 2021 i statligt investeringsstöd, d.v.s. skattepengar, för att underlätta produktionen av biojetbränsle i väntan på elflyget - för vi ska inte sluta flyga. Visserligen vill Ebba Busch Thor bygga ut tåget, underhålla våra stambanor så att tåget blir mer konkurrenskraftigt och då kanske vi slutar att flyga. Vi, d.v.s. staten, behöver göra enorma underhåll på det svenska järnvägsnätet och istället för att lägga pengar på höghastighetståg är det bättre att bygga dubbelspår eller fyrspår säjer Ebba Busch Thor. Nu är ju höghastighetståg ett högriskprojekt enligt Ebba Busch Thor - men är inte kärnkraft, elflyg, stål utan kol också högriskprojekt?
 
Ebba Busch Thor tror på fullt allvar att istället för att lägga ner Bromma flygplats ska man kolla om det går att premiera (använda skattepengar) för ytterligare flygplatser som då med någon slags logik skulle resultera i att andelen utsläppsfria flygresor ökar i konkurrens med ett utbyggt järnvägsnät.
 
Ebba Busch Thor väntar hela tiden på ny teknik inte bara inom mode-, bil- och flygindustrin. SSAB, exempelvis, tycker Ebba Busch Thor har en realistisk plan att ställa om hela sin energikrävande industri till stål utan kol, men att den fördröjs av långa tillståndsprocesser. Det är svårt att se hur uppsnabbande av tillståndsprocesser skulle påskynda en utveckling av extremt penga-, el- och vätekrävande teknik som i bästa fall ligger 30-40 år framåt i tiden.
 
Enligt Ebba Busch Thor medför elektrifiering av bilar, flyg och andra transporter samt industri att Sverige måste satsa på kärnkraft. Ska Ebba Busch Thor ha nya kärnkraftverk betyder detta förutom en ofantlig summa pengar att hon får vänta i bästa fall 20 år innan något sådant står färdigt. Förmodligen kommer kraften då att kosta 3-4 gånger mer än vindkraft och solkraft. Men därför vill Ebba Busch Thor förlänga användandet av Ringhals 1 och 2. Vi, vilka hon nu menar, ska ju ändå hantera kärnbränslet sen, som hon säjer. Riktigt vad Ebba Busch Thor menar är lite fördolt i dunkel, men klart är att långtidslagringen av utbränt högaktivt kärnbränsle ännu inte är löst för de 10000-tals år det är frågan om. Kostnader för vem? Lite oväntat kommer höghastighetståg in i Ebba Busch Thor resonemang kring kärnkraften. Där är något hon finner ologiskt - men vad? Det blir inte lättare att fortsättningsvis följa resonemanget från Ebba Busch Thor. Lagringen, säjer Ebba Busch Thor, är inte okomplicerat men man (vilka nu man är?) har kommit väldigt långt i frågan om slutförvaring även om det ju är (precis som vi vanligt folk också tycker) extremt viktigt att lösningen håller.
 
När det gäller vegetarisk mat i skolan tror Ebba Busch Thor att vegetariska alternativ kan bidra med högre utsläpp än kött. Vilken odlingsmetod tänker hon då på? Ebba Busch Thor vill att skolor och äldreboenden ska ha mat som är producerad hållbart och där köttet är enligt svensk standard (kommentar: hållbar produktion är ekologisk odling - där finns inga alternativ). Men - vad menar Ebba Busch Thor egentligen med kött enligt svensk standard?
 
Ebba Busch Thor! Vi är många som kan hålla oss för skratt inför den i det närmaste omöjliga situation världen befinner sig i. För att inte bli kallade för alarmister konstaterar vi kallt att det blir synnerligen svårt att sätta stopp för Kina och Indien men också USA, Australien och andra både utvecklade och icke helt utvecklad länder. Och då gäller det inte bara klimatet utan även miljö och hälsa. Tyvärr kan vi inte ens med de bredaste leenden avfärda de problem världen står inför. Prata inte bara om hoppfullhet - gör något vettigt!


(inlagt 2019-12-10)
läs fler artiklar

Verkligheten bakom kärnkraften och fyra riksdagspartier

(inlagt: 2019-12-20)

Statsminister Löfvens svenska träflagga som en symbol för klimatomställningen

(inlagt: 2019-12-15)

Nyamko Sabuni! Glöm kärnkraft - tänk framåt

(inlagt: 2019-12-13)
Den nya europeiska gröna given - European Green Deal

(inlagt: 2019-12-11)
Jonas Sjöstedt - tänk om och kolbiten

(inlagt: 2019-12-08)
Jimmie Åkesson har ingen klimatpolitik - det är ju en så komplex fråga

(inlagt: 2019-12-03)
Vem läser IPCC:s rapporter - Miljöpartister?

(inlagt: 2019-11-28)
Ulf Kristersson åker tåg - när det är realistiskt och han slipper huttra

(inlagt: 2019-11-28)
Matematik och historiska erfarenheter saknas hos Centerpartiet

(inlagt: 2019-11-22)