ARTIKEL - läs fler artiklar
Medias ansvar att prioritera information om klimat/natur/hälsokrisen

Man frågar sig: vad är en representativ dag i pressen om klimat-, natur- och hälsokrisen?
 
En dag i pressen, i sökandet efter mänsklighetens allvarligaste utmaning, gav inte mycket. Var är lösningarna? Vilka är problemen? Var finns rapportering och informationsansvar? Var finns den samlade bilden? Hur ska beteendeförändringar ske utan förklaringar? Medias bevakning är en katastrof trots att vi står inför en katastrof av oanad omfattning för mänskligheten till följd av våra egna aktiviteter. Beteendeförändringar kräver korrekt information och insikt för att leda till krav på realistiska lösningar och inte bara lite fragmenterad fjuttinformation.

På undanskymda platser informerar Sydsvenskan om att Grönlands is smälter i rekordfart och man skyller på värmeböljan. Vet inte Sydsvenskans redaktion att värmeböljan är orsakad att en jetström som förändras allt mer till följd av att temperaturskillnaden utjämnas mellan arkis och ekvatorn? Och vad beror det på? Jo, på att mer och mer koldioxid släpps ut atmosfären p.g.a. av mänskliga aktiviteter. Detta samband är nu över 99 % av klimatforskare eniga om (alltså de som forskar på klimatet - inte de politiker eller andra okunniga tyckare som förnekar eller förringar vad som pågår). Under rubriken "Skogsbränder" kan man läsa att det pågår historisk många skogsbränder i Arktis. Också detta skyller man på s.k. rekordvärme. Kanske på tiden att någon tar en titt i The Guardian och kollar länkarna. "Wildfires" betyder inte att enbart skog brinner. Det är både bränder i ren markterräng av exempelvis svårsläckt moss- eller myrmark samt kronbrand på de ställen som är bevuxna med träd. Men arealerna som brinner är ofantliga.
 
Expressen avverkar först VM-simningsolycka, prinsessan Maddes innersta krets av som det heter framgångsrika kvinnor, lite annat skvaller, stölder innan det blir värmeböljan som smälter Grönlands isars under rubriken "Expressen Klimat". Därefter fylls Expressen med diverse annat.
 
Aftonbladet meddelar oss om hur Lill-Babs arvsuppdelning ska göras, sim-VM-olycka, men ganska snart informerar Wolfgang Hansson om att "Mänskligheten har inget val". Artikeln är kort och handlar mest om "fröbanken" på Svalbard och vad den kostar. Sedan blir det konklusion om visioner som lösning på de klimatproblem som inte är naturliga(?).
 
Dagens Nyheter visar poliser som bankar fotbollsintresserad ungdom med batong, prinsessa som flyr, svensk värme som håller i sig - och - med liten bild och liten text - "bränder rasar i Arktis - saknar motstycke". Sedan maler DN på om åtalad rappare, batterifabrik och en massa annat innan en biolog tipsar om vad du kan göra för att bidra med den biologiska mångfalden. Därefter blir det Boris Johnsson, bla bla bla, sommarpratare och "saknar motstycke" men nu är det ridtävling. Och så var den sidan slut.
 
GP är en lokaltidning och det tycks vara långt till Grönland och Arktis.
 
Efter att ha passerat allsköns rubriker i Svenska Dagbladet kommer den lilla notisen om "Historiskt många skogsbränder i Arktis". Det är TT som skickat ut denna "nyhet" till sina abonnenter i media. Nästa lilla notis från TT är, ännu längre ner, Grönlands issmältning.
 
När kommer hälsokollapsen att synas i sömmarna av media? Många drabbas av den kollaps som heter hälsa och som syns i sjukvårdsköer och brist på tillräckliga sjukvårdsresurser. Hälsokollapsen kan till stora delar härledas till vår livsstil och dess påverkan på klimat och natur - och hälsa. Vi lever på billig mat vars produktion bygger på gift som inte bara drabbar skadegörare utan hela vår miljö/natur. Detta problem går att lösa utan bekämpningsmedel. Vårt energibehov är alldeles för högt. Detta går också att lösa. Inte genom att vi transporterar oss i varsin bil (med el- eller förbränningsmotor) utan med en fungerande kollektiv trafik eller kanske där detta genom utbyggnad möjliggörs med cykel (utan el).  Detta är två exempel av många. Media vet att kött till stora delar produceras med hjälp av foder som kan användas som livsmedel. Media har haft en betydelse för beteendeförändringar hos matkonsumenterna.
 
Media! Fortsätt att vara ett föredöme i den förändring som måste ske. Pumpa ut och prioritera information om realistiska lösningar på klimat/natur/hälsokrisen och använd godtagna vetenskapliga slutsatser för att förklara. Sluta med hyckleriet om att allt löser sig och att vi kan fortsätta som vanligt. Det kan vi inte.(inlagt 2019-07-30)
läs fler artiklar

Giftet i samhället

(inlagt: 2023-04-20)

Biologisk mångfald - en jämlik, miljövänlig och klimatvänlig företagsvärld?

(inlagt: 2021-10-17)

Giftfritt innebär att hälsa, natur och klimat fungerar

(inlagt: 2019-07-25)
Uppmaning till media

(inlagt: 2019-07-22)
Producera, köpa, använda = kris - en enkel ekvation?

(inlagt: 2019-05-30)
Valfläsk - det här lovade de fyra regeringspartierna före valet om elkrisen

(inlagt: 2023-03-03)
Utvecklingen av vindkraft i Sverige

(inlagt: 2023-02-02)
Ringhals 4 - gammal och ny kärnkraft - några aspekter att tänka på

(inlagt: 2023-01-30)
Elexporten från Sverige till Sverige, Finland, Danmark, Tyskland, Polen och Litauen

(inlagt: 2023-01-27)