ARTIKEL - läs fler artiklar
Ska vi sluta äta Nutella?

Nutella består bl.a. av palmolja. Palmolja produceras främst från palmodlingar i Malaysia och Indonesien men även Papua Nya Guinea och Brasilien. Gemensamt för dessa odlingar är avverkad skogsmark eller regnskog. Tyvärr sker skövling av regnskog i stor skala för att ge plats för oljepalmodlingar. Det är svårt att se något stopp i denna utveckling. Förutom skövling av regnskog så finns det många andra faror med odling av oljepalmer.

När palmoljan pressas ut, släpps biologiskt material ut i vattendragen. Detta biologiska material ska brytas ner, men för detta krävs syre. Man mäter hur mycket syre som krävs för att bryta ner materialet. Ju mer syre som krävs, ju värre blir resultatet för syrehalten i vattnet och därmed för vattenlivet. När palmolja pressas ut, släpps i genomsnitt motsvarande 25 000 mg syreförbrukning per liter vatten ut. Vattendrag som är lätt förorenade brukar ha ett värde på mellan 2 och 8 mg per liter. Förorenat avloppsslam kan ligga på 600 mg per liter vatten. En ren fjällbäck har ett värde på 1 mg per liter.
 
Förutom att pressvattnet förorenar vattendragen, används råttgift i odlingarna. Tyvärr är det inte enbart råttor som dör av giftet. I januari 2013 hittades 14 döda pygméelefanter med typiska symptom från råttgift - inre blödningar och magsår. Eftersom elefanterna kan skada oljepalmsodlingarna kan man misstänka att djuren förgiftats avsiktligt. Polis utreder händelsen.
 
Ferrero, det italienska företag som tillverkar Nutella, påstår att de inhandlar palmolja på ett ansvarsfullt sätt. Hur detta går till kan endast Ferrero svara på. Enligt uppgift kommer 80% av Ferreos palmolja från Malaysia. Man undrar hur mycket av Malaysias palmolja som odlas på ett ansvarsfullt sätt? Resten av Ferreros palmolja kommer från Brasilien, Papua Nya Guinea och Indonesien. Nutella kanske borde överväga att använda sig av annan vegetabilisk olja än palmolja.
 
I delstaten Sabah på norra Borneo odlas palmolja. Premiärministern för den Malaysiska delstaten Sabah, är Musa Aman - känd för anklagelser om korruption och mutor från skogsföretag som avverkat skog på Borneo. Han står bakom planer för att avverka regnskogarna i Sabah och starta oljepalmodlingar på marken.
 
Att avverka regnskogarna i Malaysia och Indonesien betyder att enda chansen att få se bl.a. pygméelefanter, orangutanger, näsapor och sumatranoshörning tillsammans med många andra djur och växter, är på museum eller i djurpark. Vår natur är på väg att bli museiföremål tillsammans med andra utdöda djur och växter.
 
Lite kan man kanske göra - exempelvis SLUTA ÄTA NUTELLA - tills företaget ändrat sina ingredienser. Lyssna inte heller på alla löften och påståenden från näringslivet. De har givetvis inget intresse av att ändra något, så länge det finns kunder, som står för goda vinster - och kunderna är vi. Och tyvärr kan vi som kunder köpa mycket mer förutom Nutella, som innehåller palmolja. Nästa gång du handlar, kolla vad kakorna innehåller eller hudkrämen, margarinet, ljusen, chokladen, tvålen, glassen, rengöringsmedlet etc. Du som kund är den som kan göra skillnad - ingen annan gör det.

information:
- sluta ät nutella säjer den franska miljöministern
- döda pygméelefanter
- förgiftade pyméelefanter
- förorenat vatten från oljepalmodlingar

(inlagt 2015-06-18)
läs fler artiklar

Ett kemiskt monster i bananparadiset

(inlagt: 2014-11-15)

Global ekologisk katastrof hotar när insekter dör ut

(inlagt: 2019-02-26)

Faktavändare mot faktaanvändare

(inlagt: 2018-02-23)
När kolistin blir oanvändbart finns ingen antibiotika kvar - det är dags att vi förstår

(inlagt: 2018-02-08)
Det industriella lantbrukets smutsiga pelare

(inlagt: 2016-06-07)
Dödshotet från det konventionella intensivjordbruket - antibiotikaresistens

(inlagt: 2016-02-03)
Svensk media om ekomaten

(inlagt: 2016-01-30)
STÖD världens viktigaste utmaning - vår existens - naturen

(inlagt: 2015-06-21)
Mjölkbönder, grisbönder och nötköttsbönder vill "modernisera" djurhållningen

(inlagt: 2015-02-18)